Projekt - ute

 

St-vinschar

Då jag ofta seglar solo, bytte jag vinscharna mot Andersen st-vinschar; jag gillar den helt rostfria trumman av Andersen. För genua nr. 40 och övriga nr. 25.

.

GPS-repeater display

Garmin 128 gps i kabinen är monterad på instrumenttavlan. Jag monterade en Silva Star Navrepeater till skottet i sittbrunnen, bredvid l ogg/lod-instrumentet av samma serie.

 

Motor och SailDrive

Den ursprungliga Volvo-Penta MD7:an hade bytts mot en MD2040, som är ett nummer för stor för denna båt, vad gäller både effekt och vikt; 30 hk räcker nog.

Samtidigt hade det varit klokt att byta in en större bränsletank. Den ursprungliga på 45 l. räcker nu för en lång dag med motor. För det mesta seglar man ju...

Montage av avgasrör

Verkstaden Wahlborgsmarina hade slarvat med installationen av motorn: avgasröret formade en vattensamlande vagga vid motorn. När också vattenlåset var monterat för högt, kunde vatten strömma tillbaka i motorn vid babords halsar, om båten lutade lite mera.

Då topplocket var avmonterat för reparation, flyttade jag vattenavskiljaren neråt, och motorn fick en 'riser', som lyfter avgasrörets mynning ca. 20 cm.

Bränslefilter

En enkel vattenseparator byttes ut mot en filter-vattenseparator kombination. Filtret är ett grovfilter, ett finfilter finns vid motorn. Grovfiltret byter jag inför varje säsong, finfiltret varannan säsong.

Bottenarbeten

Osmosbehandlingen på Windelivarvet år '98 visade sig vara misslyckad för epoxins del: bottenfärgen började flaga av i mindre och större bitar, dels bara bottenfärgen, dels även epoxin. Fukt, olämplig temperatur eller dyligt under arbetsgången lär nog vara orsaken.

Efter att ha lagat dessa fläckar under två år, skrapade jag våren '06 bort all färg och epoxi från hela bottnet, lade dit 5 lager av ny epoxi och en mångårig bottenfärg. Blykölen blev också renskrapad och fick primerbehandling samt samma bottenfärg som skrovet.

Roderprofilen

Rodret hade ett betydligt tryck mot babord, såväl under segel som under motor. Roderprofilen visade sig vara starkt osymmetrisk, med en vertikal inbuktning i mitten av bb sidan.

Jag fyllde bb sidan med epoxifiller och formade den med hjälp av profilmallarna, från en 505, så att rodret blev i stort sett symmetrisk. Sedan slipning, epoxiprimer och bottenfärg.

För att få en riktigt bra profil, borde man ta ut rodret och laga den i verkstaden. Men även såhär var resultatet tillräckligt gott: rodertrycket är nu symmetriskt.

Båtvaggan

De barsnliga lösa stöttorna som kom med båten blev kvar vid kajen. En såhär lång båt har så mycket vindyta, att en rejäl båtvagga behövs. En vagga med 3 par stöttor anpassades så att stöttorna lutar mot strukturella skott. Ett av stöttornas benpar kan nu öppnas riskfritt vid utförande av bottenarbete. 

'Single line' rev

Våren '07 modifierade jag bommen för att ha en 'single line' rev för storseglet. Systemet är ganska enkelt och fungerar: jag kan nu reva utan att lämna sittbrunnen. Segelformen blir inte helt perfekt men räcker för cruising.  

Bugspröten

För att skydda båten (och grannbåten) vid angöring samt för att få en fästpunkt för gennakerrullen, lät jag böja en enkel länk av 1” rostfritt rör. Den skruvades fast i relingslistorna och stävbeslaget.

 

Teakdäck - renovering

Under vårarna '08 , '09 och '10 tog jag upp det slitna teakdäcket i tre etapper, hyvlade ner ribborna ner till 6 mm tjocklek, och limmade tillbaka dom med epoxi. Detta gjorde slut på vattenintrånget från de ca. 900 st skruvhål.

Då teaken nu var uppe, fuktmätte jag hela däcket och reparerade ca 1 kv-m av balsasandwichen, som fått vatten genom skruvhålen, mjuknat och blivit murken under årens lopp. En separat beskrivning av arbetet finns på engelska.

Ny däckslucka

Den slitna och krackelerade däcksluckan byttes ut mot en Lewmar Ocean -lucka. Arbetet blev lite mera mödosamt än planerat, då teakramen där luckan sitter behövde en del modifiering. Men luckan är bra, vattentät och har ett praktiskt ventilationsläge.

Hoyt-bommen och gennakern

Som en cruising-seglare hade jag för en längre tid tänkt på en Hoyt-bom. Efter däckprojektet beställde och monterade jag ett bompaket från Sparcraft till båten år 2010. Hoyt-bommen håller focken i form även vid öppna bogar och akterliga vindar, och så kompenserar den en bra del av fockens mindre segelyta jämfört med en genua. För lättvindsdagar finns det en rullgennaker i garderoben. En 'Code-0' skulle nog vara något som komplement till detta.

 

 

 

MD2040 - sorgebarnet

Volvo-Penta instruktion: Montage av avgasrör

 

Single line reef

Teakdäck renovering

 

 

Tillbaka: Wasa 55 | Hemsida