Sandwich-kannen korjaus

Kannen sandwich-kerrosrakenteeseen oli aivan ilmeisesti päässyt vettä tiikkikannen ajan mittaan löystyneiden ruuvien reiistä. Asia ilmeni kannen epätavallisena joustona ja pikku vuotoina sisään parissa kohdassa.

Väliaineena käytety poikkisuuntaan liimattu balsa on varsin lahonkestävää tavaraa, mutta jossain vaiheessa vaurio on korjattava. Kosteus ja vallankin sen jäätyminen talvisin vain pahentaa vauriota. Samoin vanhemmissa veneissä väliaineena käytetty avosoluinen vaahtomuovikin murenee kosteuden vaikutuksesta.

Tällaisesta korjauksesta on useita juttuja alan lehdissä ja valmistajien sivuilla. Tässä lyhyt yhteenveto tekemästäni korjauksesta - tarkempi kuvaus on liitteessä pdf-filena:

Korjausta varten sandwich-kerrosrakenne pitää avata alhaalta tai ylhäältä:

  Alhaalta veneen sisältä avattaessa ei kanteen tarvitse juuri koskea yläpuolella, mutta työn tekeminen ja vallankin epoksointi ylöspäin hytin ahtaissa tiloissa on varsin raadollista ja suttaavaa työtä. Jos kyseessä on vähänkään isompi vaurioalue, en suosittele.

 Kannen avaaminen ja korjaaminen yläpuolelta on työnä helpompaa, mutta edellyttää kannen päällysteen irrottamista sekä tarkkuutta viimeistelyssä.

Koska tiikkikansi oli valmiiksi poissa tieltä, tarkistin ja korjasin vauriot yläpuolelta.

Kun kansi oli paljaana, mittasin kansimateriaalin kosteuden rakennusten kosteusmittauksiin käytetyllä mittarilla ja merkkasin lukemat tussilla kanteen. Testasin koko kannen alueen myös koputtelemalla ruuvarin päällä.

Kannesta löytyi yksi isohko alue, jossa kosteuslukemat olivat korkeita ja koputusääni kertoi kerrosrakenteen liimausten irtoamisesta.

Tämän selvimmän kosteusalueen rajat piirsin kanteen ja avasin päällyksen rälläkällä leikaten.

Balsa sisällä oli litisevän märkää, osin mustunutta ja jo irronnut kansilevystä. Kaavin pilaantuneen balsa-töhnän pois ja annoin alueen kuivua kunnolla.

Sitten karhensin aukon pohjan ja irrotetun kansilevyn alapuolen ja pyyhkäisin rasvanpoistajalla.

Hioin irroitetun palan ja aukon reunat yläpuolelta 1:6 viisteeseen, jotta saumaan tulisi takaisinkiinnityksessä kunnon tarttumapinta.

Tilasin sopivan paksuista balsaa, leikkasin ja sovittelin siitä palat aukkoon.

Kostutin aukon pohjan ja balsalätkien pohjan epoksilla. Laitoin aukon pohjaan lisää paksunnettua epoksia ja asettelin balsan päälle.

Kostutin balsan yläpuolen ja irroitetun kansipalan alapuolen epoksilla, ja levitin balsan päälle paksunnettua epoksia rakojen täytteeksi ja kansipalan liimaksi.

Nostin kansipalan takaisin paikoilleen ja painoja päälle.

Töpöttelin viistetyn leikkaussauman kohtaan vahvikkeeksi epoksilla kostutettua lasikuitunauhaa useampana kerroksena, kunnes sauma oli täynnä.

Kun laminointi oli kuivunut pari päivää, hioin saumakohdan muun kannen tasalle.

 

Kannessa oli pari muuta kohtaa, jotka antoivat korkeampia kosteuslukemia mutta eivät koputtaessa tuntuneet ontoilta. Avasin niistä 'tarkistusluukut': kansilevy oli vielä tiukasti balsassa kiinni ja balsa ihan kunnossa olevan tuntuista, joten liimasin irrotetut kansipalat takaisin.

 

Kun korjatun kannen peitteeksi tulee tiikki tai muu päällyste, ei korjattuja paikkoja tarvitse viimeistellä muuten kuin hiomalla. Jos korjaus tehdään 'paljaaseen kanteen', pitää saumakohdat viimeistellä topcoatilla ja muotoilla mahdolliset karhennukset ym. hieman tarkemmin.

Kuva: kosteusmittari

Kuva: mittaukset, vauriokohdan rajaus

Kuva: avattu ja puhdistettu vaurioalue

Kuva: Tarkistusaukko

Liite: Työn kuvaus (pdf)

| Takaisin: muutostöitä - ulkona |