Joissakin Senoritoissa ikkunat ovat tyylikkäissä metalliprofiiliraameissa. Omassani oli alkeellisesti peltiruuveilla kiinnitetyt pleksisiivut. Ensimmäisen kesän ensimmäisen reisun ensimmäisellä sateella ikkunat vuotivat (sadetta kesti pari päivää), ja ongelman kanssa taisteltiin sen jälkeen joka kesä.
Ongelma on lasikuiturungon ja ikkunapleksin erilainen lämpölaajeneminen: kun yli metrin mittainen pleksilätkä venyy keskipäivän auringonpaisteessa parhaimmillaan millimetrejä ja takana oleva lasikuitupinta ei, niin välissä tiivisteenä oleva ohut silikonikerros repeää irti pinnasta eikä enää tiivistä kunnolla. Silikoni myös hapertuu auringon uv-säteilyssä.
Lopulta kypsyin asiaan ja tein uusiksi koko tiivistysratkaisun: Ikkunat liimattiin runkoon uudelleen käyttäen 4..5 mm paksua Sikaflex-kerrosta. Paksu tiivistemassa jaksaa joustaa lämpölaajenemisen verran irtoamatta eli tiiviys pysyy. Samalla Sika pitää ikkunalevyn paikallaan niin vahvasti, että ruuveja ei tarvita kuin muutama ohjaimiksi asennuksen aikana. Ja ikkuna-Sika on uv-kestävää.
Työn vaiheet olivat seuraavat:
Poista ikkunapleksit ja puhdista liityntäpinnat kaikesta vanhasta silikonitiivisteestä. Tartunnan parantamiseksi voi lasikuitupinnan käsitellä rasvanpoistajalla ja lopuksi karhentaa lasikuidun ja pleksin tiivistepintoja hienman hienolla hiekkapaperilla. Pedantti kaveri voi vielä käyttää tartuntaa parantamaan kallista Sika-primeria; itse en sitä raskinnut ostaa, kun liitos ei ollut osa kantavaa rakennetta.
Tee rungon kunkin ikkuna-aukon ympärille ulkopuolelle aivan aukon reunaan n. 5 mm korkuinen kapea tiivisterengas ovissa ja ikkunoissa käytettävästä itseliimautuvasta solukumitiivisteestä. Sen tarkoituksena on pitää ikkunapleksi liimauksen ajan 5 mm etäisyydellä rungosta sekä estää Sikaflexin valuminen ikkunan sisäreunoihin ennen kovettumistaan. Tiivisteen ulkopuolelle muodostuu näin koko ikkunan kiertävä 30..40 mm leveä Sikaflex-nauha.
Suojaa runko ikkunapleksien ulkoreunojen ulkopuolelta ympäriinsä maalarinteipillä ja jollain muovilla tai kartongilla, että tiivistyksen reunasta tulee siisti eikä Sika leviä muualle kuin saumaan (sottaa muuten ihan sikana..)
Pistä pleksit paikalleen käyttäen vain joka 4. tai 5. ruuvi ohjaimena. Kiristä ruuveja vain sen verran, että ikkuna-aukkojen ympärillä oleva tiiviste ottaa kauttaaltaan pleksin sisäpintaan (joudut ehkä hankkimaan uusia, alkuperäistä muutaman mm pidempiä ruuveja tähän).
Nyt voit pursottaa uv-kestävää, ikkunankiinnitykseen tarkoitettua Sikaflexia pleksin ja rungon välisen sauman kukkuralleen koko ikkuna-aukon ympäriltä. Itse käytin mustaa väriä, koska kabiinin seinä ikkunan takana on tumma. Tavaraa meni Senoritan kahteen ikkunaan kaksi isoa tuubillista. Pursotuskärki on syytä jättää leikatessa aika pitkäksi, jotta ohut kärki ulottuisi lykkäämään tavaraa sauman pohjalle saakka myös ikkunan alareunassa. Vaihtoehtoisesti voi Sika-nauhan pursotella ennen pleksin asennusta ja viimeistellä, kun pleksi on paikallaan.
Kun sauma on täynnä koko ikkunan ympärysmitalta, viimeistele Sikan ulkopuolinen reuna sormella vetämällä hieman viistoksi (äläkä tahri muita paikkoja sormellasi). Sen jälkeen rauhoitut muutaman hetken, siivoat pois ei-toivottuihin paikkoihin menneet sika-roiskeet ja -säikeet tuoreeltaan, ja lopuksi otat irti rungon suojana olleet maalarinteipit ennenkuin sika on ehtinyt kovettua niiden kohdalla.
Lopuksi voit ruuvata ohjaimina käytetyt peltiruuvit yhden kerrallaan varovasti hieman auki ja takaisin samaan tiukkuuteen: näin niiden kärjen mukana menee vielä vähän sikaa tiivisteeksi myös rungossa olevan ruuvinreiän kierteisiin.
Sikaflex kuivuu ilman kosteuden vaikutuksesta useita millimetrejä vuorokaudessa; koko tiiviste on kuiva muutaman päivän kuluttua. Sitä ennen, älä töni ikkunoita, ettei juokseva tiivistemassa pursuile ulos ei-haluttuihin paikkoihin.
Saman voi tietysti tehdä, kun uusii ikkunapleksit. Silloin voi jättää plekseistä saman tien poraamatta liiat ruuvinreiät. |