Vesi-wc:n asentaminen Senoritaan

 

Senorita Helmsmanin keulapiikin keskelle on 70-luvun tyyliin varattu klahviluukun alle tila kemialliselle vessalle. Erinäisistä syistä, joista olen yhtä mieltä, edellinen omistaja oli asentanut tähän vesi-wc:n. Seuraavassa lyhyt kuvaus asennuksen pääpiirteistä.

Itse wc-pytty on yleistarvikemallia tyyppiä "Biltema" pienemmällä pytyllä, ja mahtuu korkeutensa puolesta klahviluukun alle hyvin. Varaosat ovat kohtuuhintaisia, ja yleiset korjaussarjat sopivat. Venttiilien kumiläpät olen joutunut vaihtamaan n. 5 v. välein. Viimeksi vaihdoin koko pumppu-rustingin (löytyy Biltemasta varaosana). Pytty toimi koht. hyvin; pumppuun pitää muistaa laitaa keväällä ja myös syksyllä jotain liukastetta, että se ei jämähtäisi kiinni talven mittaan.

 

Septitankiksi otettiin keulapunkan alla oleva rosteripellistä tehty 60 l. juomavesitankki. Siihen on hitsattu lisäyhteet pytyn pumppua ja tyhjennyspumppua varten. Huohotinputkeksi on jätetty juomavesitankin ilmaputki, joka menee ankkuriboxiin ja sieltä pienen helan kautta kyljen ulkopuolelle. Septitankin hajut menevät nenän kantamattomiin.

Tosin imutyhjennystä varten pitää huohotinputkea suurentaa ohjeiden mukaiseen 20..25 mm kokoon, ettei imupumpun alipaine vetäisi tankkia lyttyyn.

 

Tyhjennyspumpuksi asennettiin sopiva kalvopumppu keulapunkan paapurinpuoleiseen pikkulokeroon, josta tyhjennysletku menee vaatekaapin alaosan läpi salongin punkan etummaiseen lokeroon ja sieltä venttiiliyhteen kautta laidasta ulos (vesirajan alapuolelle, tietysti). Tarkka mies asentaisi letkun U-mutkalle vaatekaapin takaseinälle ja ylimpään osaan lappoventtiilin joka tuulettuu pikku putkella ulos. Vähemmän tarkka /laiskempi mies avaa ja sulkee venttiilin joka tyhjennyskerran yhteydessä.

Imutyhjennysyhteen helan voi asentaa kannelle fokkakiskon korokkeen taakse ja letkun vetää vaatekaapin takareunaa myöten. Imutyhjennysputkelle voi hitsata tankkiin oman yhteen tai laittaa Y-venttiilin käsipumpun ja tankin väliin.

Runkoon tehtävien reikien minimoimiseksi wc:n huuhteluvesi otettiin moottorin vierestä samasta yhteestä kuin pesualtaan merivesi ja viedään letkulla eteen. Jotta vessan vedet eivät tulisi pesualtaan pumppuun, on sinne menevään letkunhaaraan hyvä laittaa takaiskuventiili.

 

Koska pytty jää vesilinjan alapuolelle, tulee pumpun yläpäästä pytylle menevä huuhteluvesiletku vetää U-luupille vesirajan yläpuolelle ja laittaa ylimpään kohtaan lappoventtiili. Muuten pytty täyttyy hiljalleen piripintaan vedellä ja valuu ylitse, kun huuhteluventtiili on unohtunut väärään asentoon käytön jälkeen.

 

Septitankissa käytimme sopivaa kemikalia estämässä satsin muhimisen matkan varrella. Tankki on joka tapauksessa hyvä tyhjentää ennen laituriin tuloa, jos vene jää kesälämpimillä seisomaan pidemmäksi ajaksi.

Käytetyt letkut olivat teollisuus-laatua. Hajuhaittoja pytystä tai letkujen läpi ei ole havaittu vuosien varrella. 60 l. septitankki riittää useamman päivän käyttöön pikku porukalle. Pumppu-wc:n käyttö on hyvä ohjeistaa tyylillä "vessaan ei sitten mitään, mitä et ole ensin syönyt…", sillä tukosten avaaminen on törkyistä hommaa, joskaan ei kovin vaikeata. Ei ole tosin tarvinnut kokeilla vielä…

 

Juomavesitankkina käytimme sitten muoviplänikkää paapurin penkin alla olevassa tilassa. Keulassa on tosin vielä vesitankin täyttöhela ja tilaa esim. kumikankaiselle vesisäiliölle, ja se olisi painojakautuman kannalta parempi paikkakin.

 

 

Takaisin: Senorita Helmsman